21-03-2019 tarihinde eklendi, 1303 kez okundu.
Cami Halısı, Yün Cami Halısı, Saflı Cami halısı ve dekoratif halı üretiminde öncü ülkelerden biri olmamıza şaşırmamak gerekir. Çünkü; Türkler Orta Asya’dan  Anadolu’ya taşıdıkları bu kültürel mirası tüm dünyaya da aktarmışlardır.
 
Orta Asya’da göçebe olarak yaşayan Türkler, kolay taşınabilir özelliği ve temizlenebilmesi özelliğiyle halıyı göç ettikleri her yere taşımışlardır. Türkler, çadırlarında kullandıkları halıları, yerleşik düzene geçtikten sonra da evlerinde ve ibadethanelerinde cami halısı olarak kullanmaya devam etmişlerdir.
       
Türkler, cami halıları 'nda özellikle koyun yününden elde ettikleri iplikleri kullanmışlardır. Halıların renkleri de bölge bölge değişiklik göstermiştir. Bu değişiklikte boyanın elde edildiği bitkilerin de yöreye göre değişkenlik göstermesinden kaynaklanmaktadır. Geçmiş tarihlerde ibadethanelerde de temizlik ve rahatlık adına halı kullanımı yaygındı. Geçmişten gelen bu gelenek bugün çok daha farklı bir boyut kazanmıştır.
 
Cami halısı modelleri kullanıldıkları camide sadece temiz ve rahat bir ortam sağlamakla kalmayıp muhteşem bir atmosferin yaratılmasına da katkı sunarlar.
Yine günümüzde bazı Kaymakamlıklarımızın ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüklerinin desteğiyle halı dokuma tezgahlarının sayıları artırılmaya çalışılmaktadır. Ancak bu çalışmalarda halının hak ettiği yeri bulabilmesi için yeterli olmamaktadır.
 
Teknolojik gelişmeler ve halı sektöründeki endüstrinin gelişmesiyle birlikte her geçen gün kaybolmaya yüz tutan cami halıları tezgahlarının sayılarının artırılması, kültürel mirasımız olan halıların devamlılığını sağlayabilmek için önem teşkil ediyor.
 
Etiketler: cami halısı, yün cami halıları, saflı cami halıları, seccadeli cami halıları, cami halısı fiyatları