30-05-2018 tarihinde eklendi, 1757 kez okundu.
Dekoratif halılar, Saflı Cami Halıları, Yün Cami Halıları, Seccadeli Cami Halıları çeşitleri üretildiği malzeme, üretim biçimi, renk ve desen olarak birçok farklılık göstermektedir. Türkiye'ye ziyarette bulunan turistlerin uğrak noktalarından biri de cami halısı atölyeleridir. Ziyaretcilerin bu atölyelerde geçmişten günümüze kadar ulaşmış cami halısı dokuma tezgahlarında, halıların nasıl dokunduğunu nasıl üretildiğini ve bu tarihi dokuma tezgahlarında üretilen halıların neden bu kadar kıymetli olduğunu, üretimin ne kadar güç ve zahmetli olduğunu gördüklerinde anlamaya başlarlar.
Anadolu'nun her bölgesi kendine özel ayrı bir kültüre sahiptir. Bunu farklı bölgelerde üretilmiş cami halıları gözlemlediğinizde bile fark etmeniz mümkündür. Halılarda kullanılan renkler bile üretildiği bölgenin kültürüne göre farklılık gösterebilir. Hatta halıda kullanılan boyanın üretilme biçimi bile halıdaki farklıklarla ortaya çıkar.
Anadolu'nun her yöresinin kendine özel renk ve motiflere sahip
cami halıları vardır. Türk tarihinden günümüze ulaşmış bu halıların en güzel örneklerinden bazıları halen Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlı olan Halı Müzesinde sergilenmektedir.
Halı Müzesi İstanbul'da Sultan Ahmet Cami Hünkar kasrındadır. Halı müzesi Türkiye'de sadece halının sergilendiği tek müzedir. Müze koleksiyonunun, yüzyıllardan beri eski bir İslam geleneği ile camilere bağışlanan tarihi ve sanat değeri yüksek cami halıları toplanmasıyla oluşturulmuştur. Halı müzesinde 448 adet halı bulunmaktadır. 62 Adet halı dönüşümlü olarak sergilenmektedir.