22-05-2018 tarihinde eklendi, 1623 kez okundu.
Yün Cami Halısı, Saflı Cami Halısı, Seccadeli Cami Halısı dendiğinde bu gün ülkemizde bu sektörde çok kaliteli üretim yapan firmalar bulunmaktadır. Bu sektörde kendini geliştirmiş, yaptıkları üretimde kullandıkları makinaları günün teknolojisini takip ederek yenileyen bu firmalar ülkemize olduğu kadar yurt dışına da üretim yaparak ülke ihracatına katkı sağlamaktadırlar.
               
Cami Halısı sanatının Türklerle birlikte geliştiği rahatlıkla söylenebilir. Özellikle Selçuklu Türklerinin hakimiyetiyle halı sanatı batıdan doğuya doğru gelişerek ilerlemiştir. Bir zamanlar Anadolu'nun her bir köşesinde halı tezgahları bulunurdu.
 
Özellikle köylerde kız çocukları küçük yaştan itibaren evdeki büyüklerinin yanlarında bu tezgahlarda halı dokumayı öğrenirlerdi. Bağ, bahçe, tarla işlerinden vakit kaldıkça bu kalan zamanlar halı tezgahlarının başında geçirilirdi. Özellikle hava koşullarının bağda, bahçede, tarlada çalışmaya müsait olmadığı zamanlarda halı tezgahlarının başında olurlardı genç kızlar ve evin kadınları. O dönemlerde köylerdeki camiler içinde evlerde cami halısı dokunurdu. Bu cami halıları sadece köy camilerini değil aynı zamanda şehir camilerini de süslerdi.
 
Genç kızlar bu halı tezgahlarında hem kendi evlerinin halı ihtiyacını karşılamak için halı dokurken, bir yandan da kendi çeyizlerini de hazırlamaktaydılar. Kimi dönemlerde yöre yöre her evde bir halı tezgahının olduğu zamanlar olmuştur. Bu halı tezgahları bugünki cami halısı sanayimizin alt yapısını oluşturmuşlardır.
Etiketler: yün cami halısı, saflı cami halısı, seccadeli cami halısı